Miten petankkia pelataan?

Petankki (pétanque) on kahden joukkueen peli. Joukkueessa voi olla yksi, kaksi tai kolme pelaajaa.

Trippelissä pelataan kolme kolmea vastaan. Jokaisella pelaajalla on kaksi kuulaa.

Duppelissa pelataan kahdella kahta vastaan. Jokaisella pelaajalla on kolme kuulaa.

Singelissä pelataan yksi yhtä vastaan. Kummallakin pelaajalla on kolme kuulaa.

Petankkiottelun tavoite on saada mahdollisimman monta oman joukkueen kuulaa lähemmäs maalipalloa (snadi) kuin vastustajan joukkue.

Ottelu aloitetaan heittämällä snadi 6-10 metrin päähän aloitusympyrästä eli ringistä. Snadin heittänyt joukkue heittää myös ensimmäisen kuulan.

Heittovuoro on aina sillä joukkueella, jonka kuula ei ole lähimpänä snadia. Kuvan sinisellä joukkueella on heittovuoro, koska keltaisen joukkueen kuula on lähimpänä.

Ellei sininen joukkue saa kuulaa lähimmäksi snadia ja joukkueen kuulat loppuvat, keltainen joukkue saa heittää loput kuulansa ja yrittää lisäpisteitä.

Ensimmäisessä tilanteessa keltainen joukkue saa yhden pisteen koska heillä on yksi lähin kuula. Toisessa tilanteessa keltainen joukkue saa kolme pistettä, koska heillä on kolme lähintä kuulaa.

Kun kuulat on heitetty ja pisteistä päästy yksimielisyyteen, rinki asetetaan snadin paikalle. Edellisellä kierroksella pisteitä saanut joukkue aloittaa uuden kierroksen heittämällä snadin ja ensimmäisen kuulan.

Voittaja on joukkue, joka pääseen ensimmäisenä kolmeentoista pisteeseen.

Tiesitkö, että petankkia pelataan Helsingissä vuoden ympäri – Pasilan veturitalleilla sijaitsevassa hienossa sisähallissa?